PSF atendrà la infància que més ha patit les conseqüències psicològiques de la pandèmia

01/03/21

  • L'oenegé oferirà una quarantena d'espectacles gratuïts a diverses escoles de màxima complexitat.
  • L'objectiu del projecte “Somriurevirus” és millorar la situació emocional de la infància vulnerable, garantir el seu dret a la cultura i donar suport al sector cultural.

Durant el mes de març i la primera quinzena d'abril, diverses companyies de Pallassos Sense Fronteres participaran en una gira d'espectacles que s'efectuarà als patis d'algunes escoles catalogades com “de màxima complexitat”, situades en zones amb un alt índex de vulnerabilitat de nuclis urbans com Barcelona, Madrid, Lleida, Sabadell, Manresa o Vilafranca del Penedès. 

El projecte, batejat amb el nom de “Somriurevirus”, té per objectiu principal oferir suport emocional a la infància que més s'ha vist afectada per la pandèmia i les restriccions, i de retruc a la comunitat educativa d'aquestes escoles, que dia a dia s'enfronta a múltiples  reptes, ara incrementats per la pandèmia.

En segona instància, l'oenegé seguirà desenvolupant la seva missió d'ajuda humanitària  per tal de garantir els drets dels infants, sobretot aquells relacionat amb l'accés a la cultura i l'oci de les nenes i nens més vulnerables. 

Per últim, el projecte servirà per donar suport al sector cultural, molt castigat avui dia per les mesures de prevenció de contagi i, de manera excepcional, Pallassos Sense Fronteres retribuirà els seus artistes amb un petit catxet. 

Tot plegat, ha estat una iniciativa pròpia de l'entitat, la qual s'ha vist obligada a reformular els seus projectes i prioritzar l'activitat dins de l'Estat Espanyol des de l'esclat de la pandèmia. A més, el projecte “Somriurevirus” es finançarà 100% amb els seus fons propis perquè de moment no s'ha trobat cap suport de finançament públic. Així doncs, l'oenegé disposarà d'entre 20.000€ i 30.000€ del seu fons de maniobra per costejar totes les despeses del projecte.

Al mateix temps, PSF ha engegat una campanya de captació de fons per a totes aquelles persones que vulguin sumar-se i aportar el seu granet de sorra per poder incrementar el nombre d'espectacles a més indrets necessitats de l'Estat. Es poden fer donatius i ampliar la informació al web de la campanya (somriurevirus.org) i també de per Bizum o transferència bancària (Triodos Bank ES31 1491 0001 2120 1363 6127). 

 

La nostra experiència
Pallassos Sense Fronteres portem 28 anys duent a terme projectes internacionals en territoris que han patit les conseqüències dels conflictes bèl·lics o les catàstrofes naturals. A través de les arts escèniques i la comicitat blanca, els artistes voluntaris de l’organització duen a terme espectacles de clown i circ amb l’objectiu de millorar la situació emocional i psicològica de les supervivents: els nens i nenes i les seves famílies. 

L'any 2017, un estudi liderat per la Unitat de Crisi de Barcelona, inscrita dins la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer evident l’impacte positiu de les nostres actuacions en la reducció de la simptomatologia causada per estrès posttraumàtic de la infància refugiada síria. Aquest estudi es va dur a les escoles libaneses de la Vall de la Bekaa (Líban) que escolaritzen nens i nenes refugiats de Síria en el torn de tarda.

En aquest context escolar, PSF també hem desenvolupat projectes de reobertura d’escoles en escenaris com el immediatament posterior al Tsunami que va patir Sri Lanka el 2004, o a Sierra Leona i Libèria, quan l’epidèmia d’Ebola va començar a remetre. 

Malgrat que alguns experts en l'àmbit de la salut mental ja alertaven del risc que suposaria aquesta crisi pel context emocional de la població, des dels diferents governs no s'ha considerat un tema prioritari. Ja al mes d’abril de 2020, en ple confinament, la directora de Salut Mental de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Dévora Kestel, alertava en una entrevista a “El País” que el dany psicològic provocat per la pandèmia seria similar al que succeeix en catàstrofes i guerres:

“En les emergències, guerres o catàstrofes una de cada cinc persones estarà afectada per un transtorn mental, ansietat, depressió o patologies severes. I el mateix passa avui. Però ara és massiu i això ens ha de preocupar per a poder respondre. S’haurà d’atendre la salut mental de la gent a tot arreu: feina, escoles, centres socials…”

Des que va acabar el confinament domiciliari, PSF ja hem dut a terme algunes actuacions en escoles d'aquest tipus. Amb aquesta campanya pretenem fer-ho de manera més intensa i constant.

 

Descarregar Nota de Premsa

 

Un niño sonríe con la mascarilla bajada en una actuación de Payasos Sin Fronteras